loading
Metodologija izračuna količine otpada

Metodologija mjerenja otpada

Hoteli i ostali smještajni objekti mogu koristiti Hotel Waste Measurement Methodology (HWMM) za sustavno prikupljanje, mjerenje i izvještavanje podataka o otpadu. Ova metodologija rezultat je suradnje organizacija World Wildlife Fund (WWF) i Greenview, uz doprinos radne skupine vodećih hotelskih brendova i podršku Sustainable Hospitality Alliancea.

Metodologija sadrži niz koraka koji vam pomažu u:

  • Izrada standardiziranih pokazatelja i koeficijenata za upravljanje otpadom – uključujući otpad od hrane – u skladu s vrstom i lokacijom smještajnog objekta ;
  • Pripremi hotelskih lanaca i samostalnih operatera za standardizirano prikupljanje podataka i izvještavanje o ukupnoj masi otpada, uključujući otpad od hrane;
  • Postavljanju ciljeva u upravljanju otpadom i praćenju napretka.

Koraci u mjerenju otpada

1. Definiranje granica inventara

Prije provođenja izračuna otpada, uključujući otpad od hrane, na razini pojedinog objekta ili čitavog portfelja, nužno je precizno odrediti granice obuhvata podataka kako bi se postigla usklađenost s važećim industrijskim standardima. Jasno definirane granice ključne su za valjane i usporedive analize među različitim poslovnim subjektima.

Postoje četiri ključne granice koje treba uzeti u obzir:

  • Vremenska granica – koji vremenski period obuhvaćaju podaci?
  • Organizacijska granica – koji dio poslovanja hotela ulazi u mjerenje?
  • Vrsta otpada – koji tipovi otpada su uključeni ili isključeni iz mjerenja?
  • Granica odredišta otpada – koja su odredišta uključena ili isključena iz procesa reciklaže ili preusmjeravanja otpada?
  • Granica površine – koje su površine uključene u izračun površine objekta?

 

2. Identifikacija mjernih pokazatelja

U procesu mjerenja otpada primjenjuju se standardizirane metrike, a po potrebi mogu se uključiti i dodatni pokazatelji:

  • Ukupna količina otpada i otpada od hrane (u metričkim tonama)
  • Ukupna količina otpada i otpada od hrane po m² (u kilogramima)
  • Postotak preusmjerenog otpada i otpada od hrane (%)

 

3. Prikupljanje podataka i ekstrapolacija

  • Ovaj korak opisuje postupke prikupljanja podataka i popunjavanja mogućih praznina u podacima nakon početnog prikupljanja.
  • Prikupljanje primarnih podataka (informacije o objektu, podaci o otpadu i njegovom odredištu)
  • Identifikacija i popunjavanje podataka za uspostavljanje tzv. "Osnovne granice podataka"
  • Ekstrapolacija podataka za objekte koji ne spadaju u "Osnovnu granicu podataka"

 

4. Provjera i revizija rezultata

  • Kako bi se osigurala točnost i vjerodostojnost podataka, potrebno je provesti postupke provjere i revizije.
  • Fizička inspekcija otpada – pregled izvora otpada i vaganje otpada unutar objekta kako bi se osiguralo ispravno prepoznavanje i mjerenje različitih vrsta otpada.
  • Revizija – provjera izračuna, pretpostavki, definiranih granica i izvora podataka u odnosu na javno prijavljene podatke.

 

5. Izvještavanje o rezultatima

Zadnji korak uključuje transparentno i standardizirano izvještavanje o otpadu i otpadu od hrane. Ova metodologija osigurava usklađenost podataka s industrijskim standardima te omogućuje bolju usporedivost između različitih smještajnih objekata.